Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

De Planeet met Drie Zonnen

7 juli 2016

Stel je een wereld voor, waar elk seizoen meer dan 100 jaar duurt, en je drie schaduwen hebt.

Maak nu kennis met HD 131399ab, een pas ontdekte exoplaneet met precies deze eigenschappen! (Een exoplaneet is een planeet die draait om een ster ver weg).

Dit maakt de zonsondergang en zonsopgang een beetje bijzonder – soms komt één zon op, soms wel twee of drie!

Toch is deze planeet niet echt uniek. Veel planeten draaien om sterren die komen in tweetallen of zelfs drietallen. Wat bijzonder is aan deze nieuwe wereld, is dat sterrenkundigen het direct hebben gezien.

Meer dan 3000 planeten zijn gevonden, die draaien om verre sterren. Maar minder dan 50 zijn direct gefotografeerd. Het vinden van een kleine planeet die draait om een verre ster, is als een mug zoeken die ‘s middags voor de zon vliegt.

Jammer genoeg lijkt het dat deze verre, vreemde wereld niet lang zal overleven.

Om planeten in een drievoudig zonnestelsel te laten overleven, is een fijn evenwicht nodig. De baan van de planeet is nu ongeveer twee keer zo groot als die van Pluto om onze Zon. Daardoor draait het in een heel onrustige plek van het stelsel, nét iets te dicht bij het draaiende sterrenpaar.

Daarom kan de planeet op meerdere manieren tot zijn einde komen. Het kan bijvoorbeeld verbranden als het te dicht bij één van de sterren komt. Het kan ook weg geslingerd worden in de verre ruimte. Dan blijft het voor altijd dwalen in het oneindige donker.

Geinig weetje

HD 131399ab is vier keer zo zwaar als Jupiter en doet 550 Aarde-jaren over één rondje om zijn ster.

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1624.