Kies uw taal:
 
 
 
 
Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Drie leeuwen in de kosmische dierentuin

27 juli 2011

Deze prachtige foto is genomen met een nieuwe telescoop genaamd VST. Je ziet hier drie sterrenstelsels die samen bekend staan als het Leo Trio. Grote telescopen kunnen normaal maar een van deze sterrenstelsels tegelijk bekijken. Maar de VST kan ze alle drie tegelijk in een plaatje zetten!

Deze verzameling heet het Leo Trio omdat de sterrenstelsels in het gedeelte van de nachthemel staan waar ook het sterrenbeeld Leo staat. Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die samen een object, dier of mens lijken te vormen. Op het eerste oog is dat vaak lastig te zien, maar als je lijntjes tussen de sterren trekt (zoals in een puzzel) zie je het meestal wat sneller! Toch heb je bij veel sterrenbeelden nog steeds veel fantasie nodig om goed te zien welk figuur het moet voorstellen!

Het woord ‘Leo’ komt uit een oude taal en betekent in het Nederlands ‘Leeuw’. Dit sterrenbeeld lijkt dus op een leeuw, als je de sterren met elkaar verbindt. Je kent dit sterrenbeeld zelf misschien ook wel, net als sterrenbeelden ‘Stier’ of ‘Steenbok’. Dit zijn allemaal sterrenbeelden uit de dierenring.

Deze sterrenbeelden worden weleens gebruikt om bij mensen hun toekomst te voorspellen, bijvoorbeeld in horoscopen. Dit wordt astrologie genoemd. Maar elke sterrenkundige weet dat dit onzin is, aangezien sterrenbeelden helemaal geen invloed hebben op het leven van mensen!

Het gebeurt heel vaak dat mensen de woorden ‘astronomie’ (wat ‘sterrenkunde’ betekent) en ‘astrologie’ door elkaar halen, maar ze zijn heel verschillend. Astronomie is een wetenschap, astrologie niet!

Geinig weetje: Eigenlijk zijn er 13 sterrenbeelden in de dierenring. Maar sterrenkundigen negeren gewoon het sterrenbeeld 'Slangendrager' en zeggen dat er maar 12 sterrenbeelden zijn in de dierenring!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1126.