De Gordel van Venus boven Cerro Paranal

Deze foto toont het uitzicht ten oosten van Paranal, luttele seconden nadat de zon achter de horizon is verdwenen. De oranje gloed van de ondergaande zon steekt af tegen de 1,8-meter VLT Auxiliary Telescopes, terwijl de bijna volle Maan in de lucht hangt. Maar het beeld is nog interessanter, dankzij een atmosferisch fenomeen dat bekend staat als de Gordel van Venus.

De grijs-blauwachtige schaduw boven de horizon is de schaduw van de Aarde, met rechtsboven een roze gloed. Dit fenomeen ontstaat doordat zonlicht rood kleurt als het schijnsel van de ondergaande zon wordt weerkaatst door de atmosfeer van de Aarde. Dit sfeervolle effect kan direct na zonsondergang en kort voor zonsopgang worden gezien. Een soortgelijk effect wordt ook tijdens een totale zonsverduistering waargenomen.

De op de afbeelding getoonde telescopen zijn drie van de vier 1,8-meter hulptelescopen, gehuisvest in ultra-compacte mobiele behuizingen. Deze telescopen worden ingezet voor interferometrische waarnemingen, waarbij twee of meer telescopen samenwerken, en vormen een virtuele spiegel waardoor astronomen fijnere details zien dan wanneer de telescopen afzonderlijk werken.

Carolin Liefke nam deze foto tijdens een bezoek aan Paranal, en heeft hem ingediend bij de Your ESO Pictures Flickr-groep. De Flickr-groep wordt regelmatig beoordeeld en de beste foto's worden geselecteerd en opgenomen in onze populaire Foto van de Week-serie, of in onze galerij. Carolin werkt bij het ​​Haus der Astronomie, het centrum voor de astronomisch onderwijs en publiekscommunicatie in Heidelberg, Duitsland. Ze is lid van de ESO Science Outreach Network (ESON). ESON brengt ESO-nieuws naar de lidstaten en andere landen door persberichten te vertalen en een aanspreekpunt voor lokale media te verzorgen.

Links

Vertaling:
Teun van Vijfeijken

Credit:

C. Liefke/ESO 

Over de afbeelding

Id:potw1331a
Taal:nl-be
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:5 augustus 2013 10:00
Grootte:3746 x 2514 px

Over het object

Naam:Auxiliary Telescopes, Moon, Very Large Telescope Interferometer
Type:Solar System : Planet : Satellite
Unspecified : Sky Phenomenon : Light Phenomenon : Ray-Shadow : Earth shadow
Unspecified : Technology : Observatory

Image Formats

Grote JPEG
2,0 MB

Inzoomen


Wallpapers

1024x768
186,2 KB
1280x1024
322,1 KB
1600x1200
475,6 KB
1920x1200
575,9 KB
2048x1536
778,4 KB