Mededeling

Samenwerking met Wings for Science

7 maart 2013

ESO heeft een samenwerking geïnitieerd met het 'ORA Wings for Science'-project, dat ondersteuning biedt aan publieke onderzoeksorganisaties terwijl een reis rond de wereld wordt gemaakt. Het project heeft recentelijk enkele geweldige foto's gemaakt van de observatoria in het noorden van Chili, zoals het tot op heden grootste, astronomische project ooit, de internationale Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) [1].

ORA (Observe, Report, Analyse) is een non-profitorganisatie waarvan de leden wetenschappers, docenten of professionals binnen de ruimtevaart zijn. Twee voormalige leden van het Wings for Science-project, Clémentine Bacri and Adrien Normier, vliegen rond de wereld en helpen wetenschappers met hun ruimte-mogelijkheden. Dit varieert van het nemen van luchtmonsters, archeologie en het observeren van biodiversiteit tot het in 3D in kaart brengen van landschappen. De korte video's en geweldige foto's die worden geproduceerd tijdens de vluchten worden gebruikt voor educatieve doeleinden en het promoten van lokaal onderzoek. Hun vlucht rond de wereld begon in juni 2012 en zal eindigen in juni 2013 met een landing bij de Luchtshow van Parijs. Ze vliegen in een speciaal milieuvriendelijk, ultralicht vliegtuig [2].

Enkele van de beste luchtopnamen die zijn gemaakt van de ESO-observatoria in Chili door Wings for Science, zullen de komende maanden worden gepubliceerd op de ESO-webpagina's. 

Noten

[1] De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een internationale astronomische faciliteit, is een samenwerkingsverband van Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met steun van de republiek Chili. ALMA wordt in Europa gefinancierd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), in Noord-Amerika door de National Science Foundation (NSF) van de VS in samenwerking met de National Research Council van Canada (NRC) en de National Science Council van Taiwan (NSC), en in Oost-Azië door de National Institutes of Natural Sciences (NINS) van Japan in samenwerking met de Academia Sinica (AS) in Taiwan. De bouw en het beheer van ALMA worden namens Europa geleid door ESO, namens Noord-Amerika door het National Radio Astronomy Observatory (NRAO), bestuurd door de Associated Universities, Inc. (AUI), en namens Oost-Azië door het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). De overkoepelende leiding en het toezicht op bouw, ingebruikname en beheer van ALMA is in handen van het Joint ALMA Observatory (JAO).

[2] Het ultralichte vliegtuig is een NASA-prijswinnende Pipistrel Virus SW 80, die slechts 7 liter brandstof gebruikt per 100 kilometer - minder dan de meeste auto's.

Links

Over de Mededeling

Id:ann13021

Afbeeldingen

ALMA-antennes van boven gezien
ALMA-antennes van boven gezien
Wings for Science bij ALMA OSF
Wings for Science bij ALMA OSF