eso8603sq — Publikim shkencor

Kometa Halley rigjendet tek ESO

16 Shkurt 1986

Vëzhgimi i parë i kometës Halley pas kalimit mbrapa Diellit u bë tek ESO në La Silla nga stafi i Astronomëve R.M. West dhe nga astronomi Belg H. Debehogne.

Kometa u vëzhgua pak mbi horizontin e lindjes, në qiellin e ndritshëm. Magnituda ishte rreth 3, afërsisht ashtu siç parashikohej. Ky vëzhgim ka një rëndësi të madhe për lundrimin e pesë anijeve kozmike (nga ESA, USSR, Japonia) të cilat tanimë i janë drejtuar kometës për tu takuar me të në fillim të Marsit.

Kontakte

Erald Buneci
Astronomy Society
Tirana, Albania
Cel: +355 672506587
E-mail: buneci@hotmail.com

Richard West
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6276
E-mail: information@eso.org

Connect with ESO on social media

Ky është një përkthim i publikimit për shtyp të ESO-s eso8603.

Rreth Publikimit

Nr. i Publikimit:eso8603sq
Legacy ID:PR 03/86
Emri:Comet 1P/Halley
Tipi:Solar System : Interplanetary Body : Comet
Facility:ESO 1-metre Schmidt telescope

Fotografitë

ESO logo
ESO logo
vetëm në Anglisht