Kampi qendror i Paranal-it i parë nga sipër

Jemi duke parë, nga një pozicion i favorshëm, poshtë tek Teleskopi Shumë i Madh i ESO-s në Cerro Paranal në Shkretëtirën Kiliane Atacama, njësitë qendrore shtrihen më poshtë. Rezidenca e Paranalit, një parajsë për ata që punojnë në mal, mund të shihet afër qendrës me një kube në çatinë e saj.

Në të majtë të Rezidencës, nga ana tjetër e rrugës, ndodhet palestra, dhe në të majtë të saj është Ndërtesa e Mirëmbajtjes së Pasqyrës (Mirror Maintenance Building, MMB), ku pasqyrat gjigande të VLT-së periodikisht pastrohen dhe rilyhen me shtresën reflektuese e mbrojtëse. Mbrapa MMB-së është vendndodhja e stacionit të energjisë dhe më tej në të majtë është ndërtesa e punimeve mekanike. Në faqen e malit, shohim rrugën e yjeve (Star Track), që vjen drejt nesh, një rrugë që bëhet më këmbë, nga Rezidenca deri në majën ky është marrë kjo foto.

Dielli ka rreth një çerek ore që ka perënduar përpara se të bëhej kjo foto. Ai ka hedhur një dritë të bukur ngjyrë portokalli. Ky muzg krijon hije të lehta, të cilat i japin kodrave një kontrast të madh. Një pamje e tillë në Paranal mund të shihet vetëm gjatë të ashtuquajturave “orë të arta”, përpara lindjes së Diellit ose pas perëndimit të tij, meqë drita e drejtpërdrejtë e Diellit gjatë ditës krijon kontraste të forta e me shumë ndriçim.

Kjo fotografi panoramike u krijua nga Ambasadori i fotove të ESO-s Gerhard Hüdepohl.

Lidhje

Të drejtat:

G.Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1230a
Gjuha:sq
Tipi:Fotografik
Data e Publikimit:Kor 23, 2012, 10:00 CEST
Përmasat:8496 x 2790 px
Field of View:30° x 10°

Rreth objektit

Emri:Cerro Paranal, Panorama, Paranal, Paranal Residencia
Tipi:Unspecified : Technology : Observatory : Facility

Formate Fotografish

JPEG i madh
5,6 MB
Publikim JPEG
1,4 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
260,2 KB
1280x1024
407,4 KB
1600x1200
572,7 KB
1920x1200
684,7 KB
2048x1536
783,6 KB