Galaktika Spirale me shirit rrotullohet në Qiellin e Natës

Kjo pamje shfaq formën përdredhëse të galaktikës NGC 2217, në yjësinë e Qenit të Madh (Canis Major). Në zonën e qendrës së galaktikës është një shirit i dukshëm i yjeve përbrenda një unaze ovale. Më tej, një fashë rrethore, e cila formon një unazë përreth galaktikës. NGC 2217 është klasifikuar si galaktikë spirale me shirit (barred spiral galaxy), dhe forma e saj qarkore dëshmon se ne e shohim pothuajse pingul me boshtin e rrotullimit.
Krahët e jashtëm spiralë kanë një ngjyrë të kaltër, duke treguar praninë e yjeve të rinj, të nxehtë e të ndritshëm, të lindur nga re gazesh ndëryjore. Fryrja qendrore dhe shiriti duken më të zverdhur, për shkak të pranisë së yjeve të vjetër. Brezat e errët gjithashtu mund të shihen në vende përkundrejt krahëve të galaktikës dhe fryrjes qendrore, aty ku rrugicat e pluhurit kozmik zënë pamjen e dritës së yjeve.
Shumica e galaktikave spirale në universin lokal - duke përfshirë dhe Rrugën tonë të Qumështit - janë menduar të kenë një shirit të këtij tipi, dhe këto struktura luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e një galaktike. Për shembull, ato mund të drejtojnë gaz drejt qendrës së galaktikës, duke ndihmuar të ushqejnë qendrën e vrimës së zezë, ose të formojnë yje të rinj.

Të drejtat:

ESO

Rreth fotografisë

Id:potw1204a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Jan 23, 2012, 10:00 CET
Përmasat:1688 x 1841 px

Rreth objektit

Emri:NGC 2217
Tipi:Local Universe : Galaxy : Type : Barred
Distanca:65 milion vite dritë
Constellation:Canis Major

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,1 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
206,2 KB
1280x1024
405,4 KB
1600x1200
724,0 KB
1920x1200
691,6 KB
2048x1536
944,2 KB

Koordinatat

Position (RA):6 21 40.35
Position (Dec):-27° 13' 56.90"
Field of view:4.44 x 4.84 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.2° majtas vertikales

Ngjyra & filtera

BandaGjatësi valeTeleskopi
Optik
B
440 nmESO 3.6-metre telescope
EFOSC
Optik
V
547 nmESO 3.6-metre telescope
EFOSC
Optik
R
643 nmESO 3.6-metre telescope
EFOSC