Galaktika e madhe spirale me shirit

Galaktika gjigande NGC 1365, me një diametër prej 200 000 vite-dritë dhe rreth 61 milionë vite-dritë larg në yjësinë e Furrnaltës, është një nga galaktikat më të mëdha të njohura nga astronomët. Me shiritin e qartë të yjeve të vjetër përgjatë strukturës së saj, bën që të njihet si Galaktika Spirale e Madhe me Shirit.Astronomët mendojnë se Rruga e Qumështit mund të duket e ngjashme me këtë galaktikë, por sa gjysma e madhësisë. Qendra e ndritshme e galaktikës mendohet të jetë e tillë për shkak të sasive të mëdha të gazeve shumë të nxehta të lëshuara nga materiali në formën e unazës, i cili rrotullohet rreth vrimës së zezë në qendrën e galaktikësYjet e nxehtë e të ndritshëm, të lindur nga retë ndëryjore, i japin krahëve një pamje të spikatur me ngjyrë blu. Shiriti dhe struktura spirale kryen një rrotullim rreth qendrës çdo 350 milion vjet.

Kjo pamje ndërthur tre fotot e marra me filtra të ndryshëm (B, V, R) me teleskopin Danez 1.5 metra në Observatorin Silla të ESO-s në Kili.

Të drejtat:

ESO/IDA/Danish 1.5 m/ R. Gendler, J-E. Ovaldsen, C. Thöne, and C. Feron.

Rreth fotografisë

Id:potw1037a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Sht 13, 2010, 10:00 CEST
Përmasat:2506 x 1887 px

Rreth objektit

Emri:NGC 1365
Tipi:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Local Universe : Galaxy : Type : Barred
Distanca:60 milion vite dritë
Constellation:Fornax

Formate Fotografish

JPEG i madh
1,0 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
159,9 KB
1280x1024
254,6 KB
1600x1200
379,3 KB
1920x1200
489,9 KB
2048x1536
676,5 KB

Koordinatat

Position (RA):3 33 36.35
Position (Dec):-36° 8' 29.21"
Field of view:23.40 x 17.62 arcminutes
Orientimi:Veriu është 106.7° majtas vertikales