Teleskopi Shumë i Madh fotografon duke festuar 15 vjetorin e aktivitetit të tij, fotografon vendin ku lindin yje

Pamja e re tërheqëse e këtij vendi ku fotmohen yje të rinj IC 2944 është publikuar për të festuar 15 vjetorin e Teleskopit Shumë të Madh të ESO-s. Kjo fotografi tregon gjithashtu një grup resh të trasha pluhuri që njihen me emrin grumbullimet Thackeray të vendosura përpara një mjegullnaje ndriçuese ngjyrë rozë. Grumbullimet në këtë zonë janë nën bombardimin e fuqishëm të rrezatimit ultravjollcë që lëshojnë yjet e rinj e të nxehtë që ndodhen pranë tyre. Ato gjithashtu po shpërbëhen dhe copëtohen, si pikëlat e gjalpit të shkrirë në tiganin e nxehtë. Ka të ngjarë që grumbullimet e Thackeray-t të shkatërrohen përpara se ato të ngjeshen dhe të formojnë yje të rinj.

Të drejtat:

ESO

Rreth fotografisë

Id:eso1322a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:Maj 23, 2013, 12:00 CEST
Publikime të ngjashme:eso1322
Njoftime të ngjashme:ann13047
Përmasat:3397 x 3451 px

Rreth objektit

Emri:IC 2944, IC 2948
Tipi:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Distanca:6500 vite dritë
Constellation:Centaurus

Formate Fotografish

JPEG i madh
3,1 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
215,6 KB
1280x1024
337,3 KB
1600x1200
486,7 KB
1920x1200
583,3 KB
2048x1536
807,8 KB

Koordinatat

Position (RA):11 38 20.36
Position (Dec):-63° 22' 22.43"
Field of view:7.18 x 7.18 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.1° majtas vertikales