Mjegullnaja Heliks

Kjo foto me ngjyra e mjegullnajës së Heliksit (NGC 7293) u krijua nga imazhet e përftuara nga përdorimi i (WFI) Fotografuesit me Fushë të Gjerë, një kamera astronomike e montuar tek teleskopi 2.2 metra i shoqatës Max Plank/ESO në Observatorin La Silla në Kili. Pjesa e ndritshme me ngjyrë blu në jeshile në qendër të mjegullnajës së Heliksit vjen nga atomet e oksigjenit, të cilat shkëlqejnë për shkak të rrezatimit shumë intensiv ultraviolet të yllit në qendër me një temperaturë prej 120 000 gradë Celcius si dhe nga gazi i nxehtë. Më larg nga ylli dhe përtej unazës, mbizotëron ngjyra e kuqe e hidrogjenit dhe azotit. Një vështrtim i kujdesshëm i pjesës qendrore të këtij objekti tregon jo vetëm retë e mjegullnajës por edhe shumë galaktika të largëta të para ndërmjet reve të holla të gazit.

Kjo pamje u krijua nga imazhet e marra me filtrat blu, jeshil dhe të kuq dhe koha e ekspozimit ishte 12 minuta, 9 minuta dhe 7 minuta respektivisht.

Kjo fotografi është në dispozicion në dyqanin e ESO-s.

Të drejtat:

ESO

Rreth fotografisë

Id:eso0907a
Gjuha:sq
Tipi:Vëzhgim
Data e Publikimit:25 Shkurt 2009
Publikime të ngjashme:eso0907
Përmasat:7059 x 6535 px

Rreth objektit

Emri:Helix Nebula, NGC 7293
Tipi:Milky Way : Nebula : Type : Planetary
Distanca:700 vite dritë
Constellation:Aquarius

Formate Fotografish

JPEG i madh
9,9 MB
Publikim JPEG
2,1 MB

E zmadhueshme


Wallpaper

1024x768
155,7 KB
1280x1024
231,9 KB
1600x1200
318,0 KB
1920x1200
382,3 KB
2048x1536
484,9 KB

Koordinatat

Position (RA):22 29 38.57
Position (Dec):-20° 50' 13.82"
Field of view:28.02 x 25.94 arcminutes
Orientimi:Veriu është 0.1° majtas vertikales