Vallankumousta valmistelemassa

Elämme tähtitieteen kulta-aikaa. Viimeisten vuosikymmenien aikana tieteessä on tehty laajaa yleistä kiinnostusta herättäneitä löytöjä ensimmäisistä eksoplaneetoista kiihtyvään maailmankaikkeuteen, jota dominoivat edelleen arvoituksellinen pimeä aine ja pimeä energia.

Taiteilijan näkemys ELT:stäEurooppa on nykyaikaisen tähtitieteen kaikkien osa-alueiden eturintamassa osaltaan ESO:n ylläpitämien huipputasoisten maanpäällisten tutkimusvälineiden ansiosta. ESO on johtava hallitusten välinen tiede- ja teknologiajärjestö tähtitieteen alalla, ja haasteena onkin johtoaseman lujittaminen tulevaisuutta silmälläpitäen. Osaltaan tämän tekee mahdolliseksi täysin uudenlainen Maan pinnalta havaintoja tekevä jättiläisteleskooppi ELT, jonka suorituskyky on moninkertainen nykyisiin tutkimusvälineisiin verrattuna. Se voi ajan mittaan mullistaa käsityksemme maailmankaikkeudesta yhtä perusteellisesti kuin Galileon kaukoputki 400 vuotta sitten.

ESO:n neuvosto näytti vihreää valoa 39-metrisen ELT-teleskoopin rakentamiselle loppuvuodesta 2014. Rakennusvaiheen odotetaan kestävän noin kymmenen vuotta.

ELT:n "silmä" on halkaisijaltaan melkein puolet jalkapallokentän pituudesta, ja se pystyy keräämään 15 kertaa enemmän valoa kuin suurimmat nykyisin käytössä olevat optiset teleskoopit. Teleskoopin innovatiivinen viisipeilinen rakenne hyödyntää edistyksellistä adaptiivista optiikkaa, joka korjaa ilmakehän pyörteiden aiheuttamia häiriöitä saaden aikaan poikkeuksellisen kuvanlaadun. Pääpeilin koostavat lähes 800 kuusikulmaista segmenttiä.