Tiedote

ESO allekirjoitti sopimuksen chileläisen yrityksen kanssa ELT:n teknisestä laitteistosta

12. maaliskuuta 2018

ESO on allekirjoittanut sopimuksen konetekniikka- ja rakennusyritys Abengoa Chilen kanssa ELT-teleskoopin teknisen laitteiston (ELT Technical Facility) rakentamisesta ESO:n Paranalin observatoriolla Pohjois-Chilessä. Tämä uusi laitteisto toimii isäntänä ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) peilien kokoonpano- ja ylläpitolaitteistoille sekä kaikille pinnoitus-, puhdistus- ja poistolaitteistoille, joita tarvitaan peilien päällystämiseen ja niiden heijastavuuden ylläpitoon.

ELT:n pääpeili koostuu 798 erillisestä heijastavasta palasta [1]. ELT:n teknisessä laitteistossa kiillotetut peilipalat päällystetään ja varustetaan reuna-antureilla kunkin palan reunoilla palojen sijainnin määrittämiseksi suhteessa niiden naapureihin [2].

Kun teleskooppi on valmis ja toiminnassa, kukin pääpeilin pala päällystetään uudelleen 1.5 vuoden välein puhtauden ja heijastavuuden varmistamiseksi. Koska paloja on 798 kappaletta, tehokkain tapa tehdä tämä on irrottaa, puhdistaa, uudelleenpäällystää ja sijoittaa paikalleen kahdesta kolmeen palaa jok'ikinen päivä.

ELT:n teknisessä laitteistossa on myös päällystysyksikkö ELT:n sekundääri- ja tertiääripeileille, jotka kumpikin ovat halkaisijaltaan noin neljä metriä.

Laitteistoa käytetään myös peilien alustavaan kokoonpanoon, yhdistämiseen ja toimintojen varmentamiseen sekä tuleviin uudelleenpäällystystoimintoihin.

Noin kolmen kuukauden yksityiskohtaisen suunnittelun jälkeen, rakennuksen rakentaminen alkaa vuoden 2018 jälkipuoliskolla ja kestää 11 kuukautta. Rakennuksen pitäisi olla valmis heinäkuussa 2019.

Allekirjoitustapahtuma järjestettiin ESO:n Vitacuran toimistossa Santiagossa, Chilessä ja sopimuksen allekirjoittivat Sergio Adrian Morrone Abengoa Chilestä ja ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons ESO:n johtokunnan puheenjohtajan, Willy Benzin ja Chilen ulkoasiainministeriön energia-, tiede- ja teknologia, sekä innovaatiojohtajan, suurlähettiläs Gabriel Rodríguezin läsnäollessa. Länsä olivat myös ESO:n edustaja Chilessä, Fernando Comerón, sekä muita ESO:n ja Abengoan edustajia.

Lisähuomiot

[1] ELT:n pääpeilin halkaisija on 39 metriä ja se koostuu 798 palasta. Palat ovat muodoltaan kuusikulmioita, mikä mahdollistaa yleisen tukirakennelman käytön kaikille paloille. Palojen maksimimitta kulmasta kulmaan on noin 1.45 metriä. Kutakin palaa voidaan liikuttaa itsenäisesti, mikä muodostaa aktiivisen optiikan järjestelmän, joka takaa optimaalisen kuvan laadun kaikkina aikoina.

[2] Nämä anturit ovat tarkimmat milloinkaan teleskoopissa käytetyt ja voivat mitata suhteellisia sijainteja jokusen nanometrin tarkkuudella. Ne muodostavat perusosan hyvin monimutkaisesta järjestelmästä, joka tarkkailee ELT:n pääpeilin palojen sijainteja suhteessa naapureihinsa jatkuvasti ja mahdollistaa niiden toiminnan yhdessä täydellisen kuvantamisjärjestelmän muodostamiseksi.

Lisätietoja

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Francisco Rodríguez I.
Observatorio Europeo Austral (ESO)
Santiago, Chile
Puh.: +56 224633019
Sähköposti: frrodrig@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18014

Kuvat

ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
Englanniksi
ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
Englanniksi
ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
Englanniksi
ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
ESO Signs Contract with Chilean Company for ELT Technical Facility
Englanniksi