Meddelelse

Vi forsøger det umulige: At tage det første billede af et sort hul

ALMA er med i et globalt forsøg på at vise begivenhedshorisonten for et supertungt sort hul

31. marts 2017

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) er med, når forskerne nu prøver at afbilde noget, som aldrig før er set: Et sort hul. Teleskoper over hele Jorden er med i dette ambitiøse eksperiment. ALMA kobles sammen med Event Horizon Telescope (EHT) og Global mm-VLBI Array (GMVA), som begge er virtuelle observatorier på størrelse med hele Jorden, hvor radioteleskoper spredt mange steder på kloden samarbejder. Hovedformålet i denne omgang er at studere det supertunge sorte hul, som befinder sig i centrum af Mælkevejen. EHT vil for første gang prøve at afbilde skyggen af det sorte huls begivenhedshorisont, og GMVA undersøger detaljerne om det stof som samles og udsendes fra området omkring centralområderne i vores Mælkevej.

Det bliver en imponerende række af teleskoper, som kommer til at deltage, lige fra Sydpolen til Europa og Hawaii, og selvfølgelig med ALMAs 66 antenner i Chile. ALMAs udstyr er topmoderne og beliggenheden er ideel, så det anlæg udgør den største og mest følsomme del af både EHT og GMVA. De første observationer med GMVA, og med ALMA i funktion, kommer til at foregå fra 1.-4. april 2017 og med EHT fra 5.-14. april 2017.

Astronomer over hele Verden venter med spænding på resultaterne. Det videnskabelige udbytte vil være utroligt spændende. ESO og partnerne i ALMA-projektet hjælper med til at forstå, hvad det er, der foregår i form af en kort serie af blogs,

hvor EHT og GMVA bliver forklaret nærmere, og hvor den videnskabelige basis bliver udbygget. Blogserien tager læseren på en astronomisk tur, hvor man får indblik i hvor der foregår frontlinieforskning, hvad problemerne er, og hvor man får svar på spørgsmål som for eksempel: Hvorfor er sorte huller så interessante? Hvordan ser radioteleskoperne på Universet? Hvad véd vi allerede om det supertunge sorte hul, som lurer i centret af Mælkevejen?

Den første blogtekst forklarer EHT og GMVA i detaljer, og giver en antydning af, hvad vi måske får at se. Teksten kan findes her.

Links

Links

Kontakter

Ole J. Knudsen

ESON-Danmark

Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet

telefon 8715 5597, mobil 4059 4520

e-mail eson-denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann17015

Billeder

Event Horizon Teleskopet og  Global mm-VLBI Array dækker hele Jorden
Event Horizon Teleskopet og Global mm-VLBI Array dækker hele Jorden